Hoe schilder je de buitenkant van je caravan

Karen • sep. 25, 2021

6 stappen naar een flitsende verschijning

Onze caravannetjes zijn als we ze kopen altijd vies. Ze hebben vaak lange tijd buiten gestaan of de laatste jaren geen sopje gehad. Groene aanslag, zwarte vegen, overal spinnenwebben of, nog erger, de spinnen kruipen uit alle riggeltjes en hoekjes. Brrrr. De kleur van het caravannetje is verschoten en vraagt om een frisse nieuwe jas. Waar te beginnen en hoe dit aan te pakken? Lees het hieronder in ons 6-stappenplan!

 

Stap 1: Een goede sopbeurt

Zodra wij weer een nieuwe dame hebben opgehaald, beginnen we direct met wassen. Voor deze uitgebreide sopbeurt gebruiken wij Dulon en de professionele schoonmaaklijn van Deckmate. Goede materialen versimpelen het werk en verbeteren absoluut het eind resultaat. Dulon Marine heeft een enorm uitgebreid assortiment schoonmaakproducten en wordt vooral gebruikt voor boten, maar is natuurlijk ook geschikt voor je huisje op wielen. Het is biologisch afbreekbaar en lief voor je caravannetje omdat de producten geen agressieve ingrediënten bevatten. Wij wassen met Dulon bootshampoo. Het maakt perfect schoon en heeft een zelfdrogende functie. Om het soppen te vergemakkelijken gebruiken wij altijd de Deckmate washandschoenen en de zachte borstel met de handige lange steel, want het dak moet natuurlijk ook schoon. En omdat je nooit op het dak van een oude caravan moet gaan staan is een lange stok onmisbaar! Daarnaast maken we alle rails schoon met, jawel, een tandenborstel. De wieldoppen en eventuele metalen randen langs de ramen of deurposten maken we voordat we gaan schilderen schoon met HG staalpolish. Doe dit voorzichtig en wrijf naar één kant en met een zachte doek. Even na-wrijven en alles glanst weer.


Stap 2: Tijd om te ontvetten

Na het wassen beginnen we met het ontvetten met Pre Dulon. Dit is een geconcentreerde reiniger/ontvetter die oppervlakkige vervuiling, vetten, oliën en sporen van oude wax- en siliconenlagen makkelijk verwijdert.


Stap 3: Schuren

Als de caravan helemaal droog is gaan we schuren. Doe dit met de hand en met fijn schuurpapier.  Met een schuurmachine loop je het risico op doorschuren. Het is de bedoeling om de oude laag iets op te schuren en niet helemaal te verwijderen. Mochten er stukjes oude verf los zitten, dan moet je net zolang schuren totdat de verf aan de randen niet meer loslaat. Vervelende oude stickerresten verwijder je eenvoudig met een karamelschijf. Doe dit steeds in kleine stapjes totdat de sticker verdwenen is. Na het schuren verwijder je het loszittende stof met een droge doek.


Stap 4: Pak de kwasten er maar bij

En dan begint de schilderklus. De Gamma heeft een fijne verflijn die makkelijk aanbrengt en niet te duur is en in alle kleuren kan worden gemengd. Als primer gebruiken wij Gamma primer extra dekkend. Deze is geschikt voor veel materialen, zoals geschilderd aluminium. Is je caravan van polyester of kunststof, gebruik dan een speciale kunststof primer. De randjes schilder je met een dunne kwast en de grotere vlakken met een roller. Gebruik nooit een universele verfroller, want dan krijg je een sinaasappel huid. Een betere keuze is de professionele lakroller. Wij gebruiken de rollers van 10 cm. Wij plakken nooit af. Onze ervaring is dat het afplakken van rubbers een haast onmogelijke klus is en het resultaat altijd tegenvalt. Daarom gebruiken we voor de randen langs rubbers en dergelijken een mooie dunne schilderpenseel (tip: de action verkoopt prima penselen). Zorg dat je voldoende verf aan je penseel hebt zodat je een strakke lijn kunt schilderen. Oefen even op een stukje hout zodat je merkt hoeveel verf er op de kwast moet; niet te weinig maar zeker niet te veel. Mocht je geknoeid hebben dan verwijder je dit direct met een doekje met een beetje terpentine. Schilder eerst alle randen en vul dan in met de roller. Laat de primer minimaal een dag drogen.


Stap 5: All you need is a little splash of colour

Hierna begint het leuke werk: het schilderen van jouw caravannetje in een mooie kleur. Voor de buitenkant kiezen wij altijd een iets intensievere kleur dan voor de binnenkant van de caravan. De Gamma heeft een enorme collectie kleuren die allemaal gemengd kunnen worden in de Gamma zijdeglans buitenlak. Deze is zeer weerbestendig en verft heel prettig. Ook nu plakken wij niks af en vertrouwen we op onze vaste hand. Natuurlijk knoeien we soms een kleur op het net gelakte mooie wit. Want dat doen we eerst - wit schilderen en dan pas de kleur op de andere vlakken. Mocht je geknoeid hebben dan halen we dat gelijk weg met een doekje en schilderen we het direct over met wit. Schilder kant voor kan, want als de verf nat is vloeien de twee kleuren tegen elkaar aan. Ook hier eerst de randen en dan invullen met de roller. Als alles geschilderd is dan lopen we alles na. Soms bleek er te weinig verf op de roller te zitten en is niet alles helemaal gedekt. Of er is een lelijke druiper ontstaan. Als de verf nat is kun je eenvoudig nog een keer er overheen of je verwijdert heel eenvoudig een druiper met een kwastje.


Stap 6: De finishing touch

De dissel kan natuurlijk niet achterblijven en behandelen we met Hammerite. Deze verf schilder je gewoon over roest heen en stopt het verder roesten. Ook de wielen schilderen we hiermee. Deze verf is ijzersterk en wordt zonder primer direct aangebracht. De banden checken we op de levensduur en als ze nog goed zijn behandelen we ze met bandenzwart en ze zijn weer als nieuw. Tussendoor wassen wij de caravannetjes regelmatig. Dit doen we met Dulon premium shampoo Wash & Wax. Ze gaan hiervan prachtig glanzen en het is het behoudt van de vele uren schilderwerk.


Heel veel succes en wij zijn benieuwd naar jullie eind resultaat. Deel dit vooral met ons via onze Instagram pagina – vinden we leuk!


Karen, Sophie en Charlotte

 

PS: Alle producten van Dulon en Deckmate zijn eenvoudig online te bestellen bij www.dulonmarine.com of bij www.bootboodschappen.nl

door Karen 21 feb., 2022
De leukste uitjes nabij Leidschendam
door Karen den Haan 04 aug., 2021
Dé tips en tricks voor kokkerellen op de camping
door Karen den Haan 26 jul., 2021
Hoe wij ons caravan-avontuur begonnen: deel 2
door Karen den Haan 22 jul., 2021
Van 1 naar 4 caravannetjes deel 1
door Charlotte de Weerdt 08 jul., 2021
Help ik ga kamperen! Wat neem ik mee?
Share by: